Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malý,krásný......

 

Malý, krásný, sebevědomý

 

U shih-tzu vždy na první pohled zaujme vzhled. Svou velikost (průměrně 6 kg při výšce 25 cm v kohoutku) si vynahrazuje zdravě sebevědomým chováním. Štěká málokdy, jeho postoje a mimika obličeje jsou mnohem výmluvnější, a to nejen pro člověka.

Má kulatou hlavu s velkýma tmavýma očima, poměrně velký, přitom však krátký nos a tlamičku, která jakoby se stále usmívala.

Srst na hlavě lze svázat, aby psovi nepaala do očí. Bohatý vous a knír pak připomíná čínské mandaríny z dávných obrázků.

Obdivuhodná bývá zejména délka jeho srsti, která může dorůstat až na zem, nebo být dokonce delší. Srst je třeba pravidelně rozčesávat a psa koupat v jemném šamponu určeném pro dlouhou psí srst.

Barva srsti může být jakákoliv, u dvoubarevných jedinců by neměla chybět bílá lysinka, bílý vous a bílý knír, bílá špička ocásku a případně bílý límec (srst na krku tvořící hřívu). Nejoblíbenější barvy jsou červenobílá, zlatobílá, černobílá, jednobarevná zlatá s maskou, tricolor apod.

Ocásek by měl být vesele nošen nad hřbetem.

Dlouhou srst lze zkrátit do mnoha různých fazon. V období dešťů a bláta je bývají zkrácené chlupy praktičtější, nežli závoj padající až na zem. Umazání také můžete zabránit pomocí oblečku, se kterým se shih-tzu bez problémů smíří, pokud mu dobře sedí.